Blaakildehus
Velkommen
Historien
Billeder
Findevej
Links
Opskrifter

Kogebog med Texel...


Lammestuvning med snitteb ønner Haricot de mouton

25 g spæk
2 lunser bacon, skåret i tern
8 perleløg
550 g lammekød, skåret i tern
1 fed hvidløg, knust
1/4 kop mel
3 3/4 kopper suppe
salt og peber
bouquet garni
225 g tørrede snittebønner, sat i blød natten over
1 gulerod, snittet
1 stort løg, snittet
1 spiseskefuld tomatkoncentrat
1 spiseskefuld vineddike
1 spiseskefuld hakket persille, til pynt

Opvarm spækken i en gryde og tilsæt baconstykkerne (Gem flæskesvaren til at stege snittebønnerne i) og perleløgene. Når blandingen bliver brun fjernes den fra gryden. I samme gryde, brun kødet og hæld halvdelen af fedtet fra, tilsæt hvidløg og mel og rør rundt i 1 minut. Tilsæt suppevandet og varm op til kogepunktet. Tilsæt krydderier og hæld overfladefedtet fra. Tilsæt bouquet garni, og lad retten simre under låg i 1 1/2 time. Forvarm ovnen til 180 C (350 F). Dræn bønnerne for vand og gem den overskydende væske. Kom bønnerne i rent vand og varm op til kogepunktet. Hæld vandet fra. Kom bønnerne i et ovnfast fad med gulerod, løg, flæskesvær, tomatpasta og vineddike. Tilsæt suppevandet og bag retten 1 time i ovnen. Når bønnerne er bløde fjernes flæskesværene og retten krydres med salt og peber. Mix kød og bønner og server retten drysset med persille.

4 portioner

 

Forårs lammeryg Selle d'agneau printanie're

1.25 kg lammeryg
salt og peber
75g smør
250g franske bønner
12 asparges
225 g små gulerødder
1 tsk. sukker
3 små skrællede løg
255 g ærter
450g nye kartofler
forårsmint
6 tomater, uden skind
2 selleri stilke skåret i 4 cm stykker
1 tsk. hakket persille til pynt

Forvarm ovnen til 200 C (400 F). Placer lammeryggen i en stegepande. Krydder med salt og peber og indsmør ryggen i 50 gr. smør. Steg i en halv time og reducer ovntemp. til 180 C (350 F) i 40 minuter, afdryp en gang imellem. Imens skæres top og hale fra bønnerne. Skrap aspargesene og bind dem sammen i bundter. Kom gulerødder i en sovsepande med sukkeret og løgene, og dæk med vand. Kog i 15 min. Tilsæt ærterne og lad det koge i 8 min.indtil vandet næsten er fordampet. Tilsæt resten af smøret og fjern panden fra varmen.

Kog de nye kartofler med minten til de er færdige og hæld vandet fra. Bland med gulerødder og ærter og strø med persille. Tilsæt tomaterne og lad retten holde sig varm. Kog asparges i salt vand i 8 min. indtil de er bløde, hæld vandet fra, fjern strengen og hold dem varme. Kog sellerien i salt vand i 15 min., hæld vandet fra og hold dem varme. Når retten er klar til at blive serveret arrangeres lammeryggen i midten af et fad med alle grøntsagerne rundt omkring sig, og retten strøs med persille.

4 portioner

 

Lamme- og grøntsagsstuvning Navarin printanier

1/3 kop olie
900 g lammeben skåret i 2.5 cm. terninger
1 hakket løg
2 tsk. tomatkoncentrat
I oksekøds- bouillionterning
11/4 kop cider
900 ml vand
salt og peber
250 g skalotteløg
250 g ærter
1 tsk. sukker
15 g smør
250 g baby gulerødder, i kvarte
250 g kålroe i strimler
1/4 kop mel

Opvarm 1 kop olie på en pande og brun lammekødet i 8 min. Kom kødet over i en gryde. I den samme olie steges løgene indtil de bliver bløde. Kom tomatkoncentratet i og rør rundt i 1 min. Tilsæt bouillionterning, cider, vand og krydderier. Kog op i 10 min. Hæld saucen over kødet. Kom et låg på gryden og lad retten simre i 11/2 time. Kog skalooteløg og ærter til de er bløde i en gryde med vand tilsat salt, peber og halvdelen af sukkeret. Hæld vandet fra, put smøret i og lad gryden holde sig varm. Kog gulerødder og kålroe på samme måde. Bland resten af olien og melet på lavt blus i 3-4 min. Tilsæt lidt af sovsen, rør rundt og lad simre i 10 min. Bland det sammen med stuvningen på lav varme i 5 min. Server grøntsagerne og lammet seperat.

6 portioner

 

Lammebryst med urter Carre' d'agneau persille'

6 stk. lammebryst med ribben
2 tsk. hakket persille
1 spsk. hakket skalotteløg
1 lille fed hvidløg, knust
1 tsk. finthakket rosmarin
1/2 kop friske brødkrummer
20 g smeltet smør
salt og peber
20 g smør
brøndkarse til pynt

Bland persille, skalotteløg, hvidløg, rosmarin, brødkrummer og smør i skål. Drys lammekødet med salt og peber.Smelt smør på panden og brun lammet jævnt. Tildæk lammet med urteblandingen på en bageplade. Bag i 15 min. ved 220 C (425 F). Tages herefter ud af ovnen og holdes varm i 10 min.. Skær lammet i skiver. Arranger to stykker lam som et hjerte på tallerken. Server med pandesovsen og pynt med brøndkarsen.

2 portioner

Mild karryret med lam og yoghurt
Det er ikke alle, der nyder en rigtigt stærk karryret, så hvis du er i tvivl server denne dejligt milde udgave med lam og yoghurt.

750 g magert lammekød
1/2 kop yoghurt naturel
1/2 tsk. salt
25 g smør
3 hakkede løg
2 tsk. garam masala
1/4 tsk. chilipulver
3 fed hvidløg, knust
375 g tomater, hakkede
60 g kokosmælk

Skær lammet ud i 2.5 cm terninger. Bland yoghurt og salt i ikke-metallisk skål og tilsæt lammet. Marinér i 30 min. og hæld væden fra.
Opvarm smøret på en pande, svits løgene og tilsæt garam
masala og chilipulver. Steg i 2 min. mens du rører rundt. Tilsæt hvidløg, lammekød og tomater og varm op til kogepunktet. Bland kokosmælken i, dæk panden til og hold retten på lavt blus i
11/2 time, eller indtil lammekødet er mørt.

4-6 portioner


Italienske lammekoteletter

12 lammekoteletter uden ben

Sauce
3 spsk. revet Parmesan ost
3 spsk. finthakket persille
salt og peber
2 fed finthakket hvidløg
1 kop frisk tomatsauce
1 spsk. hakket frisk basilikum
Brøndkarse til pynt

Rul den tynde ende af koteletten omkring den tykke del og fastgør med en tandstik. Bland alle sauce ingredienserne.
Krydder koteletterne med salt og peber, og pensel dem med olie. Placér koteletterne på en smurt bageplade og lad dem grille hurtigt i 2-3 min. på hver side. Dryp saucen henover koteletterne og steg ved lavere varme i 12-15
min. Vend og dryp koteletterne flere gange. Servér med brøndkarse.

4-6 portioner

Lammefrikadeller i tomatsauce

750 g hakket magert lammekød
1 stort revet løg
2 tsk. finthakket persille
3 skiver brød, vendt i vand og vredet tørre
2 æg
Friskkværnet peber
2 spsk. mel krydret med salt og peber
30 g smør
3 modne tomater, hakkede
1 kop suppevand

Bland lammekød, løg, persille, brød, æg, salt og peber sammen i en skål. Form farsen til frikadeller og vend dem i melet. Opvarm smøret på en pande og brun frikadellerne.
Tilsæt tomater og suppevand, og lad retten simre under låg i 30 min.
Servér med ris og mint sauce.
4-6 portioner

Bulgarsk Lammesuppe

1 kg hals, bov eller bryst
2 løg
1 fed hvidløg, finthakket
2 spsk. smør
1/2 spsk. paprika
1 ds. hakkede tomater
1 spsk. tomatpuré
1/2 l boillon (pulver bouillon fra lam kan anvendes)
1 laurbærblad
1/2 tsk. merian
3 dl. røde linser
2 peberfrugter
salt og peber

Skær kødet fra benene og del det i små strimler. Kog bouillon på benene. Svits de hakkede løg og hvidløg i fedtstof, uden at det bruner, og tag det op igen. Brun kødet, drys paprika over, tilsæt løg, tomatpuré og tomatstykker, salt og peber. Spæd med den siede bouillon, tilsæt laurbærblad og merian og lad suppen simre under låg i 30 min. Skyl linserne i koldt vand, lad dem løbe af og hæld dem i suppen og kog dem herefter i ca. 20 min. Tilsæt strimlede peberfrugter, lad suppen simre endnu 5 min. og smag den til med salt og peber.

4-5 portioner

Lam med grove grønsager (Fransk opskrift fra Provence)

1 kilo lammeryg eller en lammekølle
8-10 løg
4-6 hele hvidløg
12 majroer
4-5 tomater
3 citroner
4 kviste rosmarin
8 lauerbærblade
vindruekerneolie
salt og peber

Først efter opskrift: Majroer og løg skrælles og skæres i kvarter. Toppen af de hele hvidløg skæres af, men den tørre skal bliver på. Citronerne skære i tykke skiver. Grøntsagerne krydres med salt og peber > inden de brunes med lammeryggen i en stor pande eller stegegryde. Derpå steges kød, grønsager og urter ved 300 C i 15 minutter. Fadet tages ud og kødet hviler i 15 minutter. Grønsagerne holdes varme. Glasering af stegen: 1 æggehvide piskes stiv og vendes med 1 spks. dijonsennep, 1 tsk.Provence-urter, salt og peber. Blandingen smøres på lammeryggen og 2 spsk. brødkrummer drysses over. Lammeryggen glaseres i ovnen til den er gylden. Og så som jeg laver den - og den synes jeg er bedst:

Mariner lammet med citronsaft af 1 citron. Lad det trække et par timer i stuetemperatur. Drys med salt og peber. Løg den midt i et rigeligt stort fad med 1 cm vand i bunden. Er det en kølle (3 kg), som jeg foretrækker til denne ret, steges den 1 time ved 250 C og derefter 2 timer ved ca. 180 C. Nu er der tid til at nyde noget arbejdsrødvin.

Skær løg i kvarter. Citroner og tomater i 8-dele. Toppen af de hele hvidløg skæres af, men > den tørre skal bliver på.
En god time inden stegen er klar brunes først hvidløg og løg, så tomater og til sidst citroner hver for sig, mens de drysses med salt og peber. Eventuelt et drys Herbes de Provence.
Herefter blandes de i fadet rundt om lammet og steger med den sidste time. Server evt. retten med flødekartofler med lidt hvidløg samt flutes - og naturligvis en god mængde rødvin. Bemærk grønsagerne, som har ligget i lagen - De er helt vidunderlige.Velbekomme!

4 portioner

Lammekølle -

Lam med grove grønsager (Fransk opskrift fra Provence).
til 4 personer eller som jeg gør det
efter opskrift
1 kilo lammeryg _ lammeryg eller en lammekølle
8 løg 8-10 løg
4 hele hvidløg 4-6 hele hvidløg
12 majroer 4-5 bøftomater
2 citroner 3 citroner
4 kviste rosmarin
8 lauerbærblade
jomfruolie jomfruolie
salt og peber salt og peber
Først efter opskrift:

Majroer og løg skrælles og skæres i kvarter. Toppen af de hele hvidløg skæres af, men den tørre skal bliver på. Citronerne skære i tykke skiver. Grøntsagerne krydres med salt og peber inden de brunes med lammeryggen i en stor pande eller stegegryde.
Derpå steges kød, grønsager og urter ved 300 C i 15 minutter. Fadet tages ud og kødet hviler i 15 minutter. Grønsagerne holdes varme.
Glasering af stegen: 1 æggehvide piskes stiv og vendes med 1 spks. dijonsennep, 1 tsk. Provence-urter, salt og peber. Blandingen smøres på lammeryggen og 2 spsk. brødkrummer drysses over. Lammeryggen glaseres i ovnen til den er gylden.
Og så som jeg laver den - og den synes jeg er bedst:
Mariner lammet med citronsaft af 1 citron. Lad det trække et par timer i stuetemperatur. Drys med salt og peber. Læg den midt i et rigeligt stort fad med 1 cm vand i bunden. Er det en kølle (3 kg), som jeg foretrækker til denne ret, steges den _ time ved 250 C og derefter 2 timer ved ca. 180 C.
Nu er der tid til at nyde noget "arbejdsrødvin".
Skær løg i kvarter. Citroner og tomater i 8-dele. Toppen af de hele hvidløg skæres af, men den tørre skal bliver på.
En god time inden stegen er klar brunes først hvidløg og løg, så tomater og til sidst citroner hver for sig, mens de drysses med salt og især peber. Eventuelt et drys Herbes de Provence.
Herefter blandes de i fadet rundt om lammet og steger med den sidste time. Vi serverer retten med flødekartofler med lidt hvidløg samt flutes - og naturligvis en god mængde rødvin. Bemærk især grønsagerne, som har ligget i lagen. De er helt vidunderlige.
Velbekomme!

 

Send en opskrift og vind en flaske rødvin!

LINK: dk-kogebogen.dk

texel får
Texel fåreavlet ligger i den smukke Nordsjællandske natur lige ved Marguritteruten og er selve turen værd.
texel-får

Vi har åbent efter aftale send os en e-mail eller ring på 31240946 e-mail: Blaakildehus Blaakildehus 

 
 
Blaakildehus Texel fåreavl . Lykkesholmvej 3 . 3400 Hillerød . Telefon 31240946 e-mail: Blaakildehus